Živočišné přísady-seznam k-r

31. srpna 2006 v 8:10 |  Testování na zvířatech

L

  • Laktická kyselina - obsažena v krevních a svalových tkáních, také v kyselém mléce, pivě, zelí a ostatních potravinářských produktech vytvořených bakteriálním kvašením. Užívána při osvěžování pleti předplastikou... Alternativa: rostlinný mléčný cukr.
  • Laktóza - mléčný cukr, který se skládá z glukózy a galaktózy. Obsažen v mléce savců. Průmyslově se získává jako vedlejší produkt při zpracování mléka na sýr. Mohou jej používati nemocní cukrovkou. Obsažen v mléce, podle poměru obou glycerů a jednotlivých mastných kyselin se řídí tuhost másla. Použití v kosmetice - oční krémy, v potravinářství, tabletách a lécích… Alternativa: rostlinný mléčný cukr.
  • Lanet - viz. Lanolín
  • Lanogene - viz. Lanolín
  • Lanolín - tuk (vosk) z ovčí vlny, obsahuje též voskovitý podíl. Skládá se z 65% z vosku z vlny, 15% parafinového oleje a 20% vody. Prodává se pod označením DAB. Podíl vosku z vlny může mít za následek, že lanilin bude zčásti znečištěn zbytky pesticidů. Mohou to být pozůstatky pesticidových koupelí, jimiž ovce procházejí, aby se odstranil hmyz z jejich kožešiny. Užíván jako změkčovadlo ve výrobcích v péči o pleť, v kosmetice a lékařství, krémy, leštidla, svíčky, pasty na dřevo a parkety. Lanolín představuje v mastných krémech výživnou složku, ale i emulgátor, dodává krému potřebnou konzistenci. Odpuzuje vodu, je vláčný a dobře drží. Alternativa: rostlinné zdroje.
  • Lanolin anhydrid - je vyčištěný vosk získaný z ovčí vlny. Umožňuje stabilizaci emulze z vody a oleje, do pokožky se dobře vstřebává. Obsahuje často pesticidy, protože na celém světě jen málo chovatelů ovcí, kteří pesticidy vůbec nepoužívají! Používá s k výrobě krémů a mastí. Alternativa: (viz. Lanolin)
  • Lanolinový alkohol - (viz. Lanolin)
  • Lanosterol (viz. Lanolin) - meziprodukt při biogenezi cholesterolu.
  • Lecitin - složený lipid vyskytující se ve svalech, nervové tkáni a žlázách ve všech žijících organismech. Důležitý pro transport tuků v tkáních. Jeho amoniová báze je cholin, kolamin, serin. Nejčastěji jsou využívány pro obchodní úmysly. Získáván z vajec, sojových bobů. Také z nervových tkání, krve, mléka, kukuřice. Může být v očních krémech, rtěnkách, tekutých pudrech, krémy na ruce, pleťové masky, mýdla, šampony, v kosmetice, lékařství, v potravinářství jako emulgační látky - v margarínech. Součástí léků proti chudokrevnosti, nervovým bolestem. Alternativa: lecitin ze sojových bobů, olejnaté rostliny.
  • Lipázy - vyskytují se v zažívacích sekretech zvířat (zoolázy). Enzym z žaludečních a jazykových šťáv telat, kůzlat a jehňat. Mají vliv na štěpení a syntézu tuků. Využit v sýrárenství. Alternativa: rostlinné lipázy (fytolipázy) v semenech rostlin.
  • Lipidy - z řeckého slova lipos = tuk. Rostlinné a živočišné produkty obsahující estericky vázané vyšší mastné kyseliny, v živočišné tkáni jsou hlavní energetickou rezervou. Jednoduché lipidy glyceridy (tuky a oleje), glycerín, vosky. Složené lipidy - např. fosfolipidy. Lipidní základ je sám o sobě nejdůležitější funkční komponentou v kosmetice. Alternativa: viz. glycerín, vosky, tuky.
  • Lipoidy - mastné a tučné hmoty nacházející se ve zvířatech a rostlinách. Alternativa: rostlinný olej.
  • Lůj, Lojové alkoholy, Stearická kyselina - z hovězího tuku, obsažen ve většině mýdel (mimo glycerinových). Může vyvolat ekzémy. Ve voskovém papíř, voskové pastelky, margarnech, barvách, gumách, lubrikantech. Ve vsíčkách, mýdlech, rtěnkách, holících krémech, šampóny… Chemikálie mohou být v živočišných lojích. Alternativa: rostlinné loje, parafín, ceresin (viz. alternativy Včelího vosku). Další modifikace: Talow, Acetylated Tallow, Dihydrogenated Tallow Benzylmoniumchloride, Dihydrogenated Tallow Methylamine, Dihydrogenated Tallow Phthalate, Dihydroxyethyl Tallow Amine Oxide, Dimethyl Hydrogenated Tallowamine, Dimethyl Tallowamine, Disodium Hydrogenated Tallow Glutamate, Disodium Tallowamido Mea-Sulfosuccinate, Disodium Tallowamino-dipropionate, Ditallowdimonium Chloride, Ethylene Dehydrogenated Tallowamide, Hydrogenated Ditallow Amine, Hydrogenated Tallow Acid, Hydrogenated Tallow Betaine, Hydrogenated Tallow Glyceride, Isopropyl Tallowatelsopropyl Lanolate, Magnesium Tallowate, PEG-28 Glyceryl Tallowate, PEG-3, 10 nebo 15 Tallow Aminopropylamine, PEG-13 Hydrogenated Tallow Amide , PEG-15 Tallow Polyamine, PEG-20 Tallowate, Potassium Tallowate, Sodium Hydrogenated Tallow Glutamate, Sodium Tallow Sulfate, Sodium Tallowate, Tallow, Tallow Acid, Tallow Amide, Tallow Amidopropylamine Oxide, Tallow Amine, Tallow Amine Oxide, Tallow Glycerides, Tallow Hydroxyethal Imidazoline, Tallow Imidazoline, Tallowamide DEA and MEA, Tallowamidopropyl Hydroxysultaine, Tallowaminopropylamine, Tallowamphoacete, Talloweth-6, Tallow Trimonium Chloride, (2)

M

  • Mastná kyselina - viz. Lůj
  • Mastný amid - viz. Lůj
  • Mastné glyceridy - viz. Lůj
  • Mastný imidazolin - viz. Lůj
  • Mastné kyseliny - mohou být směsicí vícetekutých a tuhých kyselin jako je kaprylik, lauric, oleic a stearic. V tuhých živočišných tucích jsou tyto kyseliny přítomny jako triestery glycerolu a estery cholesterolu. Vytváří mýdlové bubliny, mýdla, rtěnky, kosmetický a potravinářský průmysl. Alternativa: sojový lecitin, slunečnicový, mandlový olej…atd.
  • Metionin (Methionin) - součást bílkovin. Esenciální aminokyselina obsahující síru. Vyskytující se v různých proteinech (obvykle z vaječných bílků a kaseinu), užívá se pro zachování křupavosti bramborových lupínků. Alternativa: uměle.
  • Mléčný protein - hydrolyzovaný mléčný protein z kravského mléka. V kosmetice, šamponech, zvláčňujícíc přípravky, kon-dicionery… Alternativa: sojový protein, ostatní rostlinné proteiny.
  • Mléko - se tvoří z krve a mízy v mléčné žláze samic savcůn (kráva, koza). V mléce je obsažen Kasein 83%, Laktalbumin 14%, Laktglobulin 3%. Působením kyselin se kaseínu odnímá vápník a kaseín se vysráží v tvaroh. Z parakaseínu se vyrábějí tzv. sladké sýry. Použití v potravinářství, v kosmetice - zvláčňuje, živí a čistí. Výborný je obzvláště čistící účinek. Sušené mléko se používá ke zhuštění masek na obličej. Alternativa: v kosmetice rostlinné zdroje, v potravinářatví sojové mléko.
  • Močová kyselina - je konečným produktem metabolismu dusíkatých látek u ptáků a plazů, viz. Močovina
  • Močovina, Karbamid, Urea - přirozený produkt bílkovinného metabolismu v organismusavců. Z moče jatečních zvířat - savců. V deodorantech, stomatologii, barvy na vlasy, ústní vody, krémy na ruce, mléko, šampony, ale i laky, lepidla… Alternativa: uměle.
  • Monoglyceridy, Glyceridy - viz. Glycerin
  • Myristal éter sulfát - viz. Myristická kyselina
  • Myristická kyselina - organická kyselina ve většině živočichů i rostlin. V máslových kyselinách. Užívá se všamponech, krémech, kosmetice. V potravinářství - deriváty: Isopropyl myristate, Oleyn myristate... Alternativa: oříškové máslo, kokosový olej, výtažek ze semen z muškátového ořechu.
  • Myristily - viz. Myristická kyselina

N

  • Norkový olej - získává se z norků. Použití v kosmetice, krémech... Alternativa: rostlinný olej a změkčovadla typy avokádový olej, mandlový olej a olej z jojoby. Další modifikace: Mink Oil, Minkamidopropyl Diethylamine
  • Nukleové kyseliny - v jádrech všech žijících buněk. Užívá se v kosmetice, šamponech, kondicionerech, také ve vitamínech. Alternativa: rostlinné zdroje.

O

  • Ocenol - viz. Olejový alkohol
  • Oktyl dodecanol - směs tuhých voskových alkoholů. Základem je stearyl alkohol (viz. Stearyl alkohol).
  • Oleická kyselina - získána z různých a rostlinných tuků a olejů. Většinou získána z nejedlých lojů (viz. Loje). V potravinářatví, mýdlech, permanentní roztoky, krémy, laky na nehty, rtěnky a další pleťové přípravky. Deriváty: Oleyl oleate, Oleyl stearate. Alternativa: kokosový olej (viz. alternativy k Živočišným tukům a olejům)
  • Olety - viz. Oleyl alkohol
  • Olej z Emu - z pštrosů Emu, nyní chován na farmách ve velkém. Užíván v kosmetice. Alternativa: rostlinný olej.
  • Oleyl alkohol, Ocenol - v rybím tuku, užívá se při výrobě čistících přípravků, jako PVC, ke zlehčení staveb, jako bacilonosič. Alternativa: uměle, rostlinné zdroje.
  • Ovčí kůže - viz. Kůže

P

  • Palmitamide - (viz. Palmitická kyselina)
  • Palmitová kyselina, Palmitin - součást tuků, nachází se v mnoha živočišných tucích a rostlinných olejích. V šamponech, holící pěny, krémy. Deriváty: Palmitate, Palmitamin, Palmitamide. Alternativa: Palmový olej, rostlinné zdroje.
  • Panthenol, Dexpanthenol - Vitamin B - Complex Factor, Provitamin B, Vitamin B5 - pochází z živočišného i rostlinného zdroje, ale bývá vyroben i synteticky. U živočichů je ho nejvíce v srdci, játrech a v ledvinách, největší koncentrace je v tzv. mateří kašičce, kterou jsou krmeny larvy budoucích včelích královen, ve vejcích. V šamponech, změkčovadlech, v potravinářství. Kovitamin B - komplex povzbuzuje pantenol látkovou výměnu bílkovin, tuků a uhlohydrátů a je potřebný pro tvorbu mastných kyselin i některých hormonů. Působí dobře na narušené, ropzštěpené vlasy, obnovuje pokožku při spáleninách. Vlasům propůjčuje lesk a bohatost. Deriváty: Panthenyl. Alternativa: uměle, rostlinný zdroj. Pantenol se vyskytuje v houbách, brokolici a květáku.
  • Panthenyl - viz. Panthenol.
  • Paznehtový olej - se získává z kostí nohou jatečného dobytka, které se někdy paří i s paznehty. Alternativa: synteticky - esterifikací oleinu s glycerínem. Je to velmi kvalitní látka k přípravě mazacích směsí. Další modifikace: Neat´s-Foot Oil - v kosmetice, (2)
  • Pepsin - proteináza obsažená v žaludečních šťávách. Jediný enzym působící v silně kyselém prostředí. Vylučují ho buňky žaludeční sliznice. Získává se z žaludků vepřů. Používá se v některých sýrech a vitamínech. Stejné užívání a alternativy jako u Rennetu.
  • Peří - husí, kachní, pštrosí…získává se ze zabitých zvířat. Užívá se jako izolátor v přikrývkách, spacácích, polštářích, ozdoba a okrasa oděvů... Alternativa: polyester a syntetické náhražky, semena některých tropických stromů, pohanky.
  • Pižmo, Musk - krémová hmota se silnou vůní z bobřích genitálií. Užívá se jako ustalovač v parfumérii a kadidlo. Alternativa: uměle, rostlinný práškový olej. Další: Musk Ambrette, (2)
  • Pižmový olej - výměšek získáván z jelenů, bobrů, koček a vyder. Divoké kočky jsou drženy v krutých podmínkách, drážděny, aby produkovali tuto "surovinu". Použití v parfumérii a kosmetice. Alternativa: olej z Labdanumu (křoví rostoucí na skalách) a ostatní rostliny s pižmovou vůní. Další: Castor, Castoreum (neplést s rycínovým olejem Castor Oil). (2)
  • Placenta - z děloh jatečních zvířat. Živočišná placenta je hojně využívána v pleťových krémech, šamponech, maskách…aj. Alternativa: (viz. alternativy Živočišných tuků a olejů)
  • Polyglycerol - viz. Glycerin
  • Polypeptidy - štěpné produkty bílkovin. Z živočišných proteinů, použití v kosmetice. Alternativa: rostlinné proteiny a enzymy.
  • Polysorbaty - deriváty mastných kyselin. V kosmetice i potravinářství. Alternativa: rostlinné zdroje.
  • Pórovitá hmota - živočich vypadající jako rostlina, žijící v moři jako korál. Je vzácný. Alternativa: umělé houby.
  • Pristan - z jaterního tuku žraloků a velryb. Užívá se jako mazadlo a antikorozní činidlo, v kosmetice. Alternativa: uměle, rostinné zdroje.
  • Progesteron - hormon žlutého tělíska, hlavní přirozený gestagen. Steroidní hormon užíván při výrobě krémů proti vráskám. Je vylučován žlutým tělískem, které se vytváří ve vyprázdněném vaječníku. Může mít nepříznivé účinky. Alternativa: uměle.
  • Propolis - smůla sklizená včelami v jejich úlu. Dává se do zubních past, šamponů, deodorantů, využití v lékařství. Alternativa: uměle.
  • Provitamin A - viz. Karoten
  • Provitamin B 5 - viz. Panthenol
  • Provitamin D 2 - viz. Vitamin D
  • "Přírodní zdroje" - můžou být míněny jak živočišné tak rostlinné zdroje. Nejčastěji v průmyslu zdravé výživy, především v kosmetické oblasti. Tzn. živočišné zdroje - mléko, žloutky, včelí vosk a med, Lanolin, Elastin, norkový olej, tuk. Alternativy: výhradně rostlinné zdroje.
  • Pryskyřicová glazura - viz. Šelak.

R

  • Rennet, Rennin - enzym ze žaludků telat. V sýrarenství, cukrovinkách, jako srážedlo. Alternativa: mikrobilologická srážedla, bakteriální kultura, citronová šťáva.
  • RNA - je ve všech žijících buňkách. V jejich jádrech, ale i v cytoplazmě ve zvláštních útvarech tzv. ribozómech. Vnich vznikají bílkoviny. Užívá se jako protein v šamponech a kosmetice. Alternativa: rostlinné buňky.
  • Rybí tuk - z tresek, sardinek, velryb a tuleňů. Důležitá tuková surovina z které se vyrábí mazací směsi, dále se zušlechťuje , nazývá se pak degras, moellon nebo sulfatovaný rybí tuk. Užívá se ve vitamínech, posiluje vitamín D. Alternativa: uměle. Další modifikace: PEG-8 Hydrogenated Fish Glycerides, C30-46 Piscine Oil, Menhaden Oil, Pogy Oil, Mossbunker Oil, Fish Oil, Fish Glycerides.
  • Rybí šupiny - užívá se při výrobě třpytivého efektu v make-upu aj. Alternativa: slída, umělé hedvábí, umělé perly.
  • Ribonukleová kyselina - viz. RNA

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 miska miska | 31. srpna 2006 v 8:13 | Reagovat

je to hrozne nemoha som to celé precítať

2 miska miska | 31. srpna 2006 v 8:13 | Reagovat

ale text je dobri le je to kruté

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama